Donderdag 21 maart 2019 • Haagse Holi Hangámá • Wijkpark Transvaal

145 jaar Hindoestaanse immigratie Sevá

Op donderdag 21 maart a.s. vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holifeest. In Den Haag wordt dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd door Stichting Holi Samen, onder de noemer: Haagse Holi Hangámá of te wel Haagse Holi Spektakel. Het jaar 2018 is een bijzonder jaar in de geschiedenis van Hindoestanen: 145 jaar Hindoestaanse immigratie. Stichting Holi Samen heeft ook voor dit jaar een prachtig logo laten ontwerpen door de heer A. Akloe. Het logo vertelt het verhaal van de immigratie en de worteling van de hindoestanen in Suriname en in Nederland. De worteling ging gepaard met de bewustwording van je eigen identiteit in den vreemde. De strijd tegen de onthouding van die identiteit. Het logo verhaalt het verhaal van die reis. De symboliek van het geheel leest u onderstaand..

De 1 en 4, samen met de Surinaamse vlag, zijn gesitueerd in de vorm van een zeilschip met de 5 als een bollende zeil, die aankomt: De Lallarookh. De 5 is tevens de hassuwá (sikkel), het landbouw gereedschap dat gebruikt werd/wordt om met de hand dhán káte (rijsthalmen te snijden). Een niet te ontbreken gereedschap van de immigranten/landbouwers om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Het gras voor de koeien werd ook hiermee gemaaid. De gele driehoekige vlaggetjes staan voor eenheid en hoop: áshá.
1873 is een jaartal dat markeert het begin van de hindoestaanse immigratie. Denk maar aan school, toen we jaartallen moesten leren. India was eerder al populair bij de Europeanen. Denk maar aan Marco Polo, ook aan Columbus die een alternatieve route zocht naar India. In dit geval zijn met de immigranten, met de boot daadwerkelijk de specerijen, de schatten, etc. meegekomen. Dit is te zien in het voorruim van het schip, vertegenwoordigd door een kwart gedeelte van de Ashoka Chakra . Dit symbool is te zien op de vlag van India. Voorts kunnen we (heel subtiel) de 1 zien als het kruisteken, de 3 als het AUM-teken. Het moslimteken, de maan, kunnen we ook vinden in de sikkel. De 8 als goed-teken oftewel het oneindige teken.
De 7 zit vast, verankerd aan de golven/water. De 7 staat voor de haak, de ‘kubri’, van de
landbewerkers. De ‘kubri’ is een werktuig die het werken vergemakkelijkt. Dit is het symbool voor innovatie en creativiteit van de landbouwers.
Vanaf 1873 zijn wij in Suriname verankerd en vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw in Nederland. Hindoestanen hebben beide landen helpen opbouwen. Los van alle misbruik en uitbuiting, hebben onze voorouders van Suriname, toch een land van Rama proberen te maken. De 2 golvende strepen hebben de kleur van de Nederlandse vlag, omdat veel afstammelingen van de immigranten tegenwoordig ook in Nederland wonen. Het diaspora land dat een speciale band heeft met Suriname. Deze opofferingen is ook sewá. Dienstbaarheid aan gemeenschap en land.
Zonder deze migratie hadden wij geen Holi gehad.